Dört mevsim mutfağımıza tat ve şifa katan, pek çoğu antibakteriyel özelliğe sahip taze otlarımızı, mevsimi dışında da kurutarak tüketiriz. Eğer kurutma ve saklama koşullarına dikkat etmezsek, bir müddet sonra renklerinin ve aromalarının değiştiğini fark ederiz. Eğer hazır kurutulmuş baharat alıyorsanız, mümkün olduğu hijyenik ortamda saklanmış olmasına dikkat edin. Az miktarlarda alın ve çabuk tüketin. Aromatik baharatlarımızı nerelerde kullanmak gerektiğini ise buradanokuyun.
Kurutarak saklama: Pek çok ot kurutmaya uygundur. En çok tercih edilen yöntem de budur. Otları mevsiminde alıp kurutmak, olmadığı zamanlarda işimizi kolaylaştırır. Ama kuruturken aromalarını ve renklerini kaybetmemeleri için dikkatli olmak gerekir. Kurutulacak otların, en tazeleri seçilir. Daha sonra kötü yaprakları temizlenir, iyice yıkanıp kurutulur. Ardından altına kağıt havlu serilmiş bir tepsiye yayılarak, tozdan korumak için üzerine ince bir tülbent örtülür. Ya da demet halinde toplanıp, yaprakları aşağıda duracak şekilde yüksekçe bir yere asılır. Kurutma işleminin yapıldığı yer, nemsiz, kuru, karanlık ve havadar olmalıdır. doğrudan güneş altında asla kurutulmamalıdır. İyice kurumuş yapraklar saplarından ayırılıp, elde iyice ufalanır. Daha sonra temiz ve mümkünse koyu renkli cam kavanozlarda saklanır. Ya da kavanozları dolap içinde saklamak gerekir. Ben birazını bu şekilde, birazını da ufalamadan yapraklar halinde saklarım. Daha sonra bitki çayı yapmak istediğimde bütün yaprak olarak kullanmak için, ya da daha güçlü bir aroma istediğimde kullanırken ufalarım. Bu yöntemle neredeyse bütün otlar kurutulabilir.
Kaynak Yazılar Dokuzuncu bulut Sitesinden alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder