5 Kasım 2014 Çarşamba

Fırında Karnıyarık

MALZEMELER
4 adet orta boy patlıcan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük boy kuru soğan
3 diş sarımsak
300 gram kıyma
1 adet büyük boy domates
2 adet orta boy yeşil sivri biber
1/4 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı yenibahar
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
Patlıcanları kararmaması ve acısının çıkması için tuzlu suda bekletebilir iyice kuruladıktan sonra közleyebilirsiniz.
karnıyarığı, daha sağlıklı bir şekilde hazırlamak isterseniz patlıcanları, üzerine zeytinyağı sürüp fırında közledikten sonra pişirebilirsiniz.
Bol suda yıkadığınız patlıcanları, sap ve uç kısımlarını kestikten sonra alacalı bir şekilde soyun.
Keskin bir bıçak yardımıyla orta kısımlarına çizik attığınız patlıcanları üzerlerine zeytinyağı sürerek  fırında közleyin.
Kıymalı harcını hazırlamak için; kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Sarımsağı ince ince kesin.
Kabuğunu soyduğunuz domatesi küp şeklinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız sivri biberleri ince ince dilimleyin.
Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsakları hafif soteleyin.
Orta yağlı kıymayı tavaya aktarın. Hafif sotelenen soğanlarla birlikte renk alıp, suyunu çekene kadar pişirin.
Aralarda karıştırıp pişirme işlemine devam ederek sırasıyla; doğranmış sivri biber ve domatesleri ilave edin. Tuz, karabiber ve yenibaharı katın.
Ocaktan aldığınız kıymalı iç harca ince ince kıydığınız maydanozu ekleyip, karıştırın. Kızarttığınız patlıcanları, yarık kısımları üstte kalacak şekilde fırın tepsisine alın. Orta kısımlarını bir kaşık yardımıyla açıp, hazırladığınız iç harçtan bol bol ekleyin.
Arzuya göre patlıcanların üzerine domates ve biber dilimleri ekleyin. Sosu için; domates salçası, biber salçası ve sıcak suyu küçük bir kapta karıştırdıktan sonra patlıcanların üzerine değdirmeden fırın tepsisine aktarın.
Karnıyarıkları önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak arzuya göre üzerine sosundan gezdirerek servis edin. İsterseniz tencerede pişirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: