17 Şubat 2015 Salı

Dökme demir tava ve tencere de nasıl yemek pişirilir ?


Hazırlık aşaması :
Öncelikle tavanızda yağ kullanmanıza gerek yoktur. Et yapışmaz korkmayın. Tavayı yağlama işlemi sadece tavanın korunması ve saklanması için gereklidir. (Yine de huylanıyorsanız kağıt havluya biraz yağ döküp tavayı yağlayın)
  • Pirzolayı buzdolabından çıkarın ve en azından 20 dk bekletin. Tavanıza koyacağınız et oda sıcaklığında olmalıdır. Tavanın ısısını değiştirmek istemeyiz.
  • Eti kağıt havlu ile iyice kurulayın.Üzeri kesinlikle ıslak olmamalı.
  • Etinizin her iki yüzünü de tuz-tercihen deniz tuzu- ve iri dövülmüş karabiber taneleri ile tatlandırın.(Toz karabiber değil, değirmende çekilmiş karabiber )
  • Ağır ızgara tavanızı ocağın üzerine yerleştirin ve ısıtmaya başlayın.Eti koymadan önce tavanız mutlaka çok iyi ısınmış olmalıdır.Ağır ve iyi kalite bir dökme demir tava kullanıyorsanız bu yaklaşık 5 dk sürecektir.
  • Eğer etinizi marine ederseniz pişirme sürecinde kanserojen maddeler daha az oluşacaktır ve pişirme kaliteniz etin yumuşaklığı gibi faktörlere etkisi olacaktır. Marine edilmiş et kurulanmaz efendim ayrıca etin yüzeyindeki ıslak tabaka etinizi aşırı yanmalardan korur. Şarap etin marinesi için en gerekli malzemedir. Şarap kullanımını Akdeniz ülkeleri keşfetmiştir, çünkü Akdenize kıyısı olan avrupa ülkelerinde hayvanların otlayabileceği geniş otlaklar olmadığı için, hayvanlar hem öyle besili olmaz hemde dağ tepe tırmanmaktan eti sert olur. O yüzden bu ülkeler eti yumuşatmak için çeşitli marine sıvıları geliştirmişlerdir.

Pişirme aşaması :

  • İyice kızmış tavanızda, az pişmiş (yani rare) istiyorsanız üç dakika bir tarafını, üç dakika bir tarafını soteleyin. Amaç, bir kabuk oluşturup etin suyunu içinde hapsetmek. Buna mühürleme diyorlar.
  • Orta pişmiş (yani medium rare) biftek istiyorsanız dörder, iyi pişmiş (well done) et istiyorsanız beşer dakika pişirin.
  • Pişerken eti çevirmeyin, rahatsız etmeyin, pişmiş mi diye mıncıklamayın.
  • Yumuşaklığın sırrı olan suyunu keserken salmaması için, piştikten sonra ekmek tahtasında birkaç dakika üzerini kapatın dinlendirin.
  • Pişirme esnasında ateşi kısmanız tavanızın sıcaklığını etkilemez, çünkü tavanız kütle halinde ısı soğurmuştur.

Gelelim dökme demir tencerelere ; Bu tencereler ile güveç tadında yemekler yapmak mümkün olur. Bu sebeple uzun sürede ve kısık ateşte pişmesi gereken yemekler ya da önce ocakta sonra fırında pişirilmesi gereken yemekler ilk akla gelen seçeneklerdir. Bunun dışında her şeyi pek tabii ki pişirebilirsiniz. Ayrıca bu tencereler dökme demir tavalar gibi fırına girebilmektedir (Kulpundan tutacağına kadar bütün malzeme dökme demir oluyor, bunlar ocak üzerinde dahi aşırı kızıyor dikkat edin). 

Pişirme esnasında bir başka nokta ise, yemeğin buharlaşan suyu kapağın yapısı sayesinde yoğuşup geri damlıyor, böylelikle arada sıcak su ekleme derdiniz azalıyor. Bu işlemi çoğu marka yapabilmekte, kapatın böyle bir özelliği olduğunu şöyle anlayabilirsiniz ; kapağı kaldırınca içinde yuvarlak bombeli çıkıntılar göreceksiniz işte yoğuşan su bu noktalardan yemeğe geri damlamaktadır.

Hiç yorum yok: