MALZEME LİSTESİ:
(siz miktarı bu ölçüleri baz alarak artırabilirsiniz):
- 1 kg. patlıcan (tercihen az çekirdekli, bol etli bostan patlıcanı)
- 4 kg. kapya (kırmızı etli biber)
- 500 gr. havuç (isteğe bağlı)
- 2 kg domates
- 2 baş sarımsak
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Orijinal tarifte tavuk otu (Chubritsa) baharatı var, fakat yerine biraz kimyon, karabiber ve kekik kullanabilirsiniz.
YAPILIŞI:
- Öncelikle; Biber ve Patlıcanları közleyin
- Kabuklarını soyup, çekirdeklerini ayıkladıktan sonra, rondoda çekin (ben Tefal’in “Smart 4 bıçaklı Maxi Doğrayıcısı’nı kullanıyorum.. Kabuk, çekirdek ne varsa dümdüz ediyor. O kadar memnunum ki, tanıdık tanımadık gördüğüm herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Fiyatı da, internette çok daha uygun. Bir araştırın isterseniz..)
- Havuçları soyup, az suda haşlayın.
- Sonra, ister rendeleyin, ister rondoda çekin.
- Domatesleri yıkayın, kabuklarını soymadan 4’e bölüp, rondoda çekin (rondo kullanmıyorsanız rendelemeniz gerekiyor).
- Sarımsakların kabuklarını soyup, az tuzla havanda dövün ya da bıçakla çok minik doğrayın
- Maydanozları yıkayıp, ince kıyın
- Büyük ve derin bir tencerenin içine az miktarda zeytinyağı koyup, sarımsakları sarartın
- Sonra, domatesleri ilave edin
- Ardından biber ve patlıcanları koyun ve sürekli karıştırın
- Bu esnada, önceden hazırladığınız 1 su bardağı zeytinyağını azar azar ilave ederek, karıştırmaya devam edin
- Karışım kaynamaya başladıktan sonra, ocağın altını kısın ve karıştırmaya devam edin
- Sonra tuz, baharatlar ve kıyılmış maydanozları ekleyin. İsteğe göre acı pul biber ilavesi yapabilirsiniz
- Lutenitsa’nın kıvama gelip, lezzet kazanması için ağır ateşte ve çok iyi karıştırılması gerekiyor. Bu yüzden, aman tencerenin başını boş bırakmayın
- Domatesler suyunu çekip, sos yağıyla kalmaya başlayıncaya kadar, ağır ateşte sürekli karıştırmak suretiyle pişirin
- Ocaktan almanıza yakın, toz şekeri de ekleyip, bir iki dakika daha karıştırın.
Püf: Sosun üzerinden bir kaşıkla çizgi çizin. Kaşığın bıraktığı iz belirgin olarak kalırsa, pişmiş demektir
- Daha önceden yıkayıp temizlediğiniz kavanozlarınızı tezgaha dizin
- Bu aşamada, kavanoz kapaklarının ve sosun sıcak, kavanozlarınızın da soğuk olması gerekiyor (kapakları, küçük bir tencerede kaynamakta olan suyun içinde tutabilir ve maşa yardımıyla alabilirsiniz)
- Sosunuz ocaktayken, daha önceden steril edilmiş kavanozlara doldurup, kapaklarını bir havlu yardımıyla sımsıkı kapayıp, ters çevirin
- Bu şekilde, soğuyana kadar sarsılmayacakları düz bir zemin üzerinde yaklaşık 1 gün kadar bekletin
- İyice soğuyup, kaçak yapmadıklarından emin olduğunuzda, kavanozlarınızı güneş almayan, serin bir yerde aylarca saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder