18 Şubat 2015 Çarşamba

LUTENITSA

MALZEME LİSTESİ:

(siz miktarı bu ölçüleri baz alarak artırabilirsiniz):

  • 1 kg. patlıcan (tercihen az çekirdekli, bol etli bostan patlıcanı)
  • 4 kg. kapya (kırmızı etli biber)
  • 500 gr. havuç (isteğe bağlı)
  • 2 kg domates
  • 2 baş sarımsak
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Orijinal tarifte tavuk otu (Chubritsa) baharatı var, fakat yerine biraz kimyon, karabiber ve kekik kullanabilirsiniz.

YAPILIŞI:

  • Öncelikle; Biber ve Patlıcanları közleyin
  • Kabuklarını soyup, çekirdeklerini ayıkladıktan sonra, rondoda çekin (ben Tefal’in “Smart 4 bıçaklı Maxi Doğrayıcısı’nı kullanıyorum.. Kabuk, çekirdek ne varsa dümdüz ediyor.  O kadar memnunum ki, tanıdık tanımadık gördüğüm herkese şiddetle tavsiye ediyorum.  Fiyatı da, internette çok daha uygun. Bir araştırın isterseniz..)
  • Havuçları soyup, az suda haşlayın.
  • Sonra, ister rendeleyin, ister rondoda çekin.
  • Domatesleri yıkayın, kabuklarını soymadan 4’e bölüp, rondoda çekin (rondo kullanmıyorsanız rendelemeniz gerekiyor).
  • Sarımsakların kabuklarını soyup, az tuzla havanda dövün ya da bıçakla çok minik doğrayın
  • Maydanozları yıkayıp, ince kıyın
  • Büyük ve derin bir tencerenin içine az miktarda zeytinyağı koyup, sarımsakları sarartın
  • Sonra, domatesleri ilave edin
  • Ardından biber ve patlıcanları koyun ve sürekli karıştırın
  • Bu esnada, önceden hazırladığınız 1 su bardağı zeytinyağını azar azar ilave ederek, karıştırmaya devam edin
  • Karışım kaynamaya başladıktan sonra, ocağın altını kısın ve karıştırmaya devam edin
  • Sonra tuz, baharatlar ve kıyılmış maydanozları ekleyin.  İsteğe göre acı pul biber ilavesi yapabilirsiniz
  • Lutenitsa’nın kıvama gelip, lezzet kazanması için ağır ateşte ve çok iyi karıştırılması gerekiyor.  Bu yüzden, aman tencerenin başını boş bırakmayın
  • Domatesler suyunu çekip, sos yağıyla kalmaya başlayıncaya kadar, ağır ateşte sürekli karıştırmak suretiyle pişirin
  • Ocaktan almanıza yakın, toz şekeri de ekleyip, bir iki dakika daha karıştırın.
Püf: Sosun üzerinden bir kaşıkla çizgi çizin.  Kaşığın bıraktığı iz belirgin olarak kalırsa, pişmiş demektir
  • Daha önceden yıkayıp temizlediğiniz kavanozlarınızı tezgaha dizin
  • Bu aşamada, kavanoz kapaklarının ve sosun sıcak, kavanozlarınızın da soğuk olması gerekiyor (kapakları, küçük bir tencerede kaynamakta olan suyun içinde tutabilir ve maşa yardımıyla alabilirsiniz)
    • Sosunuz ocaktayken, daha önceden steril edilmiş kavanozlara doldurup, kapaklarını bir havlu yardımıyla sımsıkı kapayıp, ters çevirin
    • Bu şekilde,  soğuyana kadar sarsılmayacakları düz bir zemin üzerinde yaklaşık 1 gün kadar bekletin
    • İyice soğuyup, kaçak yapmadıklarından emin olduğunuzda, kavanozlarınızı güneş almayan, serin bir yerde aylarca saklayabilirsiniz.
    • Kavanozları açtıktan sonra, mutlaka buzdolabında saklayın ve mümkünse 3-4 gün içinde tüketmeye çalışın.
    Haydi Lutenitsa’cılar… Domates&Patlıcan&Biber bitmeden önce Pazara, sonra Mutfa

Hiç yorum yok: