5 Kasım 2014 Çarşamba

Humus


Malzemeleri
2 su bardağı nohut
1 su bardağı tahin
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz ve kırmızı biber

Yapılışı
Akşamdan ıslatılan nohutlar düdüklüde iyice haşlanır. İyi bir humusla kabuk olmaz, kabukları soyularak yapılır.Bunun içinde haşlanan nohutlar pirinç yıkama kabına alınır.Pirinç yıkama kabına nohutları dökün, kabı musluğun altına koyup suyu açın ve elinizle nohutları ovuşturmaya başlayın. Kabuklar su yüzeyine çıkacak, pirinç yıkama deliğinden su aktığı için de kenarda toplanacaktır.Kabukları soyulan nohutlar  blendıra diğer malzemeler ile beraber konulur.ve püre haline getirilir. İçine, tadına bakarak, damak zevkine göre tahin, limon suyu ve 3-4 diş dövülmüş sarımsak eklenebilir.Servis tabağına alınarak üstüne zeytinyağı gezdirin üstüne zevkinize bağlı olarak kırmızı yada pul biber,kimyon,sumak serpebilirsiniz. gezdirilir.dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. 
Not: Humusun nohuttan yapıldığını düşünürsek, nohudun glisemik indeksi yüksektir.Piştiği zaman nişastası artar,o nedenle kilo sorunu olanların tüketmemesi önerilir,sorunu olmayanlarında yinede kısıtlı tüketmelerinde fayda vardır.

Hiç yorum yok: