Patlıcan tarif açısından en seçeneği bol olan sebzedir,yazın çeşitli şekillerde tükettiğimiz gibi kışa hazırlık sıraında kurutarak dolmasını,yine yemeklik şekilde doğrayıp kurutarak yemek olarak veya közleyip 3-4 tane soyulmuş olarak dolaba koyarak,turşusunu hazırlayarak değerlendirebilirsiniz.Bu tarifİ Ayvalık Mutfağı kitabından uyarladım.Biz ailece çok severek tüketiyoruz,Umarım sizinde hoşunuza gider.
Malzemeler
- !/2 bostan patlıcanı (eğer dolaba koyduysanız ondan hazırlayabilirsiniz kışın)
- 2-3 diş sarımsak
- 100 gr beyaz tam yağlı peynir
- 1/2 fincan süt
- 2-3 kaşık süzme yoğurt
- 1/2 limon
- Maydanoz
- Tuz
Yapılışı
Patlıcanlar bir kaç yerinden çatalla delinir.İstediğiniz şekilde közleyin.Bir kapta limonlu su hazırlanır.Pişen patlıcanlar sapları yukarı gelecek şekilde suya konulur.Ayıklanmış,çekirdekleri alınmış patlıcan cam bir kaba alınıp zeytinyağı ilave edilir..1-2 saat dinlendirilen patlıcan çatalla ezilir.Yağ çektikçe ilave edilir.Dövülmüş sarımsak ilave edilir,tekrar çatalla ezilir.Daha sonra sırasıyla rendelenmiş peynir,süt konularak ezerek iyicene özleşene kadar karıştırılır.Bundan sonra buzdolabında beklemeye alınır.Servise hazırlanırken içine yoğurt ve tuz ilave edilir.Yoğurdun en son konulması sulanmaması içindir.Hazırlanan salata istediğiniz bir servis tabağına alınır.İsterseniz üzerini çeşitli şekilde süsleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder