3 Kasım 2014 Pazartesi

Köz Patlıcanlı Karnıyarık

Patlıcanı, özellikle de karnıyarık yemeğini sevmeyen yoktur. Patlıcan yaz mevsiminde en çok tükettiğimiz sebzelerden biri. Pişirilme sırasında çok yağ çeken patlıcanı daha çok ızgara ya da közlenmiş olarak hazırlamayı tercih ederim. Karnıyarık hazırlarken de közlediğim patlıcanları kullanırım. Böylece köz tadıyla harmanlanmış nefis bir lezzet yakalarım. Yanında bir de cacık, bulgur pilavı varsa, işte size tadına doyulmaz bir yemek.Bulgur pilavını tüketirken dikkatli olun ,en fazla 2-3 kaşık yiyebilirsiniz.Bulgurunuz Siyes bulguru olması gerekir,tek bozulmayan tahıl ürünüdür.

Malzemeler:
  • 4 adet orta boy tombulca patlıcan
  • 3 adet domates (bir tanesi süsleme için)
  • 6 adet sivri biber (iki tanesi süsleme için)
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 300 gr. orta yağlı dana kıyma
  • 10 sap maydanoz
  • yeteri kadar tuz, karabiber, toz şeker
Hazırlanışı:
  • Patlıcanları üzerlerine çatalla 3-4 adet delik açıp, tek tek alüminyum folyoya sarın, ocakta orta derecede yumuşayıncaya kadar közleyin. Dağılacak kadar yumuşamamasına dikkat edin.
  • Diğer tarafta, tavaya zeytinyağı koyun, kıymayı çok az kavurun. 
  • Daha sonra yemeklik doğranmış soğanları ilave edin, soğanlar yumuşayana kadar kavurun, domateslerini ilave edin.
  • İç malzeme pişince ateşi kapatın, ince doğranmış maydanozları, tuz ve karabiberi ekleyin. Soğumasını bekleyin.
  • Közlenen patlıcanların şeklini bozmadan kabuklarını soyun, fırın kabına yerleştirin. Ortalarından yararak biraz tuz ve toz şeker serpin.
  • Hazırlanan iç malzemeyi hepsine bölüştürün. Üzerlerini domates dilimi ve sivri biber ile süsleyin.
  • Salçayı 1 çay bardağı kadar suda karıştırın, tencereye ilave edin. Fırında 200 derecede 15 dakika pişirin.
  • Sıcak olarak servis edin.
  • Kaynak:Dokuzuncubulut sitesidir.

Hiç yorum yok: