Ispanaklı karışım;
- 500 gr. (ayıklanmış, yıkanmış) Ispanak
- 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
- 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- Tuz, Karabiber
Beşamel sos;
- 1 Yemek Kaşığı (40 gr.) Tereyağ
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
- 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt
Krep;
- 1,5 Su Bardağı (300 ml.) Süt
- 1 Su Bardağı (125 gr.) Un
- 2 Adet Yumurta
- ½ Çay Kaşığı Tuz
Domates sos;
- 1 Su Bardağı (rendelenmiş) Domates
- 1 Diş Sarımsak
- 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Çay Kaşığı Şeker
- ½ Çay Kaşığı Tuz
12 Adet (yarım) Ceviz
Yapılışı
Krep;
- Krep malzemelerini derin bir kasede çırpma teli yada mikser ile iyice çırpın.
- Krep tavasını sıvıyağ ile çok hafif yağlayın. (ben silikon fırça ile yağlıyorum)
- Tavayı orta ateşte kızdırın.
- Krep harcından 1 kepçe kadar alıp, tavaya incecik olacak şekilde yayın.
- Krep pişip, tavadan ayrılacak noktaya geldiğinde tersini çevirip, diğer yüzünü de pişirin.
- Her krepten önce fırça ile tavayı hafifçe yağlayın. (yağlamasınız da tavadan ayrılıyor ama lezzetli olması açısından ben yağlamayı tercih ediyorum, seçim sizin)
Ispanaklı karışım;
- Teflon tencereye; minik minik (yemeklik) doğradığınız soğanları ve sıvıyağı koyun.
- Orta ateşte, arada karıştırarak 3-4 dk. kavurun.
- Saplarını minik, yapraklarını irice doğradığınız ıspanakları ve damak tadınıza göre tuz, karabiber ekleyin.
- Arada karıştırarak, 7-8 dk. sapları yumuşayıncaya kadar kavurun.
Beşamel sos;
- Derin bir teflon tavaya tereyağını koyun ve yakmadan kızdırın.
- Unu ekleyin ve hızlıca karıştırarak, karışım hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
- Sütü azar azar ekleyin, karışım toparlanınca bir iki kez iyice karıştırın ve ateşi kapatın.
Domates sos;
- Sos malzemelerinin hepsini küçük bir tencereye koyun, kaynadıktan sonra, kısık ateşte 10-15 dk. kadar pişirin.
****
- Beşamel sosu ve ıspanakları karıştırın, orta ateşte 1-2 dk. birbirlerine iyice karışıncaya kadar, karıştırarak kavurun.
- Her krebin üzerine, üç yemek kaşığı kadar ıspanaklı harç koyun ve yayın.
- Harcın üzerine; iri iri kırdığınız ve teflon tavada biraz kavurduğunuz cevizleri serpin.
- Yanlardan bir cm. kadar içeri kıvırıp, rulo yapın.
- Domates sosu ile birlikte servis edin.
NOTLAR ve ÖNERİLER;
- Ispanaklı harcı; illa krep ile servis etmeniz şart değil. Et yada tavuğun yanında, garnitür olarak servis edebilirsiniz.
- Krepleri de, ıspanaklı harcı da birkaç saat önce hazırlayıp, servis etmeden önce rulo yaparak mikrodalga fırında ya da çok kısık ateşte teflon tavada ısıtabilirsiniz.
- Cevizleri ıspanaklı harca karıştırmak yerine üstüne serpmek; hem kavrulan cevizlerin yumuşamasını önlüyor hem de her rulonun içine eşit ve bol miktarda ceviz gelmesini sağlıyor.
- Beşamel sosu hazırladığınızda; profiterol hamuru gibi sert bir hale geliyor, bu aşamada panik olup karışımı sütle inceltmeye kalkmayın. Ispanağın içine ekleyip, karıştırınca karışımın ideal kıvamda olduğunu göreceksiniz.
- Domates sos; olmazsa olmazı değil ama mükemmel bir eşlikçi.
- Tarifi; beşamel sos hazırlamak yerine krema ile de yapabilirsiniz, tahminimce biraz daha yumuşak olacaktır ama yine çok lezzetli olacağına eminim.
- Ispanak yerine de pazıda kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder