1/2 yarım su bardağı yeşil mercimek
Bir bağ semizotu (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 /2su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
1 – 2 yemek kaşığı sumak ekşisi (fazlası tadını bozar,
az ekşili isterseniz 1 kaşık yeter )
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 kaşık tereyağı
2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 litre su
Tuz
Yapılışı
Mercimekleri yıkayıp düdüklüde üzerini geçecek kadar suda haşladım.
Mercimekler yumuşadığında bir litre su ekleyip nohudu ve aşurelik buğdayını ekledim. Tatların birbirine geçmesi için bir taşım bu şekilde kaynattım.
Semizotunu ekleyip rengi dönene dek kaynatmaya devam ettim. Renkleri dönünce dövülmüş sarımsağını ve sumak ekşisini ekledim.
Başka bir tavaya yağları alıp kızdırdım. Salçayı ekleyip köpüklenene dek kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak kavurdum. Baharatını ekleyip bir iki kere daha çevirerek kavurmaya devam ettim.
Semizotlarının rengi dönünce tavadaki salçalı karışıma bir kepçe yemeğin suyundan ekledim. Daha sonra yemeğin içine boşaltıp bir taşım daha kaynattım. Tuzunu ekleyip karıştırıp servis yaptım.
Semizotunun aşısız olanlarından varsa daha güzel olur. Elinizde semizotu yoksa ıspanak da kullanabilirsiniz. Ispanak kullanacaksanız köklerini de yemeğe katabileceğinizi unutmayın.
Haşlanmış nohut ve buğday elinizde yoksa önce haşlayacaksanız ölçüyü yarımşar su bardağı olarak hesap edebilirsiniz. Nohudu bir gece önceden suya yatırıp ertesi gün haşlayın. Aşurelik buğdayı da gün içinde sıcak suya yatırıp haşlayabilirsiniz.
Su miktarını bakliyatınızın suyu çekme oranına göre göz kararı ayarlamaktan çekinmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder