“Kıymayı,
içi sarmısakla ovulmuş büyük bir salata tabağının içine koyarım. Baharatları,
ince kıyılmış soğanı, maydanozu, biraz şeker, biraz sirke veya nar suyu, tuz,
karabiber, kırmızı pulbiberi kıymanın üstüne ekledikten sonra eti yoğurmadan
buzdolabına koyarım. Bu karışımın en az bir saat en çok yarım gün beklemesi lazımdır.
Tavada veya ızgarada harlı ateşte, köftenin üstüne pembe et suyu çıkıncaya
kadar her iki yüz kızartılmalıdır. Ateşte fazla bekletmek köftenin tadını
bozar.”
Soğanlı Yumurta 19. yüzyıl
Malzemeler:4 kişilik
6 adet orta boy kuru soğan (dişi soğan denilen tatlılardan olursa daha iyi
olur.)
5 kaşık tereyağı (75 gr.)
8 yumurta
2 yemek kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
tuz
Tarif:
Soğanları halka halka doğrayıp tuzlayın.
Genişçe bir tavada yağı eritin ve çok kısık ateşte, tahta kaşıkla
karıştırarak, soğanlar nar gibi oluncaya kadar en az bir buçuk saat kızartın.
Kavurup yakmamaya dikkat edin.
Bir buçuk saatin sonunda eğer tavada fazla yağ varsa süzün. Sirkeyi, şekeri
ve baharatları soğanlara katıp iyice karıştırın.
Büyük bir tahta kaşığın tersiyle soğanları tavanın içinde düzgünce yayın ve
yumurtaları kıracağınız sekiz yuva açın.
Yuvaların içine yumurtaları kırın, tavanın kapağını kapatın ve hafif ateşte
yaklaşık 10 dakika pişirin. Arada bir kapağı açıp yağlı soğan suyundan bir
kaşık alıp yumurtaların üzerinde gezdirin.
Yumurtalar hazır olunca, "ilik gibi olmuş" soğanlarla birlikte
servis tabağına alın, karabiber ve tarçın serpiştirip servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder