22 Eylül 2014 Pazartesi

Fırınlanmış Domates Çorbası



Malzemeler
1.5 kilo domates
2 adet kırmızı soğan (veya kuru soğan)
3 diş sarımsak
10-15 dal taze kekik
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tane çok küçük havuç şeker niyetine kullanıyorum.
Kaya tuzu ve taze çekilmiş karabiber
3 su bardağı (750 ml) tavuk suyu (veya sebze suyu)
Yapılışı
Fırınınızı önceden 220 derecede ısıtın.
Derinliği olan bir fırın kabına (veya geniş, fırına dayanıklı cam bir kaba) ortadan ikiye kestiğiniz domatesleri kesili tarafları yukarıya bakacak şekilde dizin.
Domateslerin üzerine ince halkalar halinde doğradığınız havucu kırmızı soğanları, sarımsakları, dallarından kopardığınız taze kekikleri yerleştirin ve zeytinyağını gezdirin. Bolca kaya tuzu , taze çekilmiş karabiberi döküp önceden ısıtılmış fırında domateslerin üzeri karamelize olana kadar, yaklaşık 30 dakika boyunca pişirin.
Tepsideki bütün malzemeleri havuçlarını çıkararak büyük boy bir tencereye aktarın. Üzerine 3 su bardağı sıcak et suyu veya tavuk suyu ekleyip kaynama noktasına getirin, altını biraz kısıp 10 dakika kadar pişirin.
Tencereyi ateşten alıp bir el blenderı yardımıyla karışımı akışkan bir çorba kıvamına getirin. Çorbayı domateslerin kabuklarından ve kaçtıysa kekik dallarından temizlemek için bir süzgeçten geçirip tekrar tencereye aktarın. Son kez blenderdan geçirip tadına bakın, tuzunu karabiberini ayarlayın ve servis yapmadan hemen önce dilediğiniz sıcaklığa getirin.

Hiç yorum yok: