Izgara: En sağlıklı pişirme yöntemi, ızgaradır. Barbunya, kolyoz, sardalye, levrek, çipura, lüfer ve uskumru, ızgarası en lezzetli olan balıklardır. İyi bir ızgara için en çok dikkat edilmesi gereken nokta, ateşin çok kuvvetli olmamasıdır.
Tava: Izgaradan sonra, belki de önce, tavada balık da en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Her ne kadar sağlık açısından pek tavsiye edilmese de, tavada cızırdayan hamsi, palamut ya da istavrit kokusu hepimizi cezbeder. Arada yemeye evet, ama sürekli tavada balık yemeği adet haline getirmemek gerekir. TAVA BİZLER İÇİN TERCİH EDİLMEMESİ GEREKEN PİŞİRME ŞEKLİDİR.
Buğlama: "Balığı her türlü yerim" deyip, hem midenize, hem çevreye karşı titizseniz, buğulama balık size en uygun olanıdır. Balığın buğulaması, sadece levrek, lipsos ve kırlangıç gibi büyük balıklarla değil; hamsi, sardalye ve kolyoz gibi küçük balıklardan da yapılır. Balık buğulamada, genellikle doğranmış kuru soğan, limon dilimleri, karabiber ve maydanoz, dereotu (özellikle somon balığı için) ve ada çayı kullanılır. Bazı tariflerde, bilhassa lipsos balığında, buğulamaya patateste eklenir ki, tadına doyum olmaz. Buğlama olarak pişirilirken, balıklar suyunu çektikten sonra biraz zeytinyağı gezdirilir ve birkaç dakika da bu şekilde pişirilir.
Fırın: Dilimlenmiş palamut, torik ve kolyoz, soğan, domates, limon dilimleri ve bol maydanozla fırında pişirmeye çok yakışır.Soslu pişirme: Mayonezli ya da beşamel soslu bir tarif hazırlayacaksanız levrek, kefal, kırlangıç, sinarit, lipsos ve mercan gibi beyaz etli balıklar tercih edilmelidir.
Tuzda: Tuzda balık için, derisi kalın deniz balıkları tercih edilmeli. Özellikle 2 kilogram civarındaki levrek ve mercan bu şekilde pişirilmeye çok uygun balıklardır.
Çorba: Çok faydalı ve lezzetli balık çorbası için, beyaz etli bütün balıklar uygundur. Ancak çorbaya en yakışanları, kırlangıç (en yaygını), iskorpit, lipsostur. Balık çorbasını, ılık olarak içmeli, bol limon ve karabiberle çepnilendirmelisiniz. İşte o zaman tadına doyum olmaz.
Köfte: En lezzetli balık köftesi için, palamut ve torik uygundur. Lüfer, somon ve kofanadan hazırlanan balık köfteleri de lezzetli olur. Aslında lop etli her tür balıktan şahane köfteler hazırlayabilirsiniz. Balığı köfte olarak hazırlamak, balık yemeği sevmeyenler için de bir alternatiftir.
Kaynak .Dokuzunbulut sitesine aittir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder