5 Kasım 2014 Çarşamba
Kastamonu Usulü Yaş Tarhana Çorbası
Tarhana çorbası, Türk mutfağı`nın çokça yapılan bir çorbasıdır. Sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilir. Kökeni Orta Asya\'dan gelen Türklere dayandığı söylense de tarhana kelimesi Farsçadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye`de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz.
Kastamonu\'da tarhana yaş tarhana olarak adlandırılır. Ve en büyük Kastamonu Yaş Tarhanası olma özelliği de darakdalı veya darakotu katılarak yapılmasıdır. Bu özel kokulu otu kullanmadan Kastamonu\'da tarhana yapılmaz. Kastamonu tarhanası tadan da bu farkı hissettiği için de unutulmaz bir lezzet olduğunu görmektedir.
İstanbul'da Kastamonu pazarlarında ev yapımı olarak satılmaktadır
Malzeme:
2 Yemek kaşığı Kastamonu Tarhanası
2 Yemek kaşığı kıyma
2 Yemek kaşığı tereyağı
4 Su bardağı su
1 Tatlı kaşığı salça
Gerektiği kadar tuz (isteğe göre kuru nane ve pul biberi)
Bir kâse içerisin de iki kaşık tarhanayı ezeriz. Bu işlen sonrasında tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritir ve 2 yemek kaşığı kıymayı kavurduktan sonra salça ekleriz. Tenceremizdeki bu karışımımıza 4 su bardağı su ekler ve kaynamaya başlatırız. Ve ezdiğimiz tarhanayı kaynayan suya boşaltarak karıştırırız.
10 dakika kaynattıktan sonra çorbamız servise hazırdır. İsteğe göre kuru nane ve pul biberi ile servis yapılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder