8 Kasım 2014 Cumartesi

Kaşarlı Fırın Köfte

MALZEMELER
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı ince bulgur
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
Domates sos için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy domates
1 adet küçük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı sıcak su
1/2 demet maydanoz

1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Taze çekilmiş kıymadan hazırladığınız köfteleri, buzdolabında daha uzun süre bekletebilirsiniz.

Köfte harcını hazırlamak için; orta boy kuru soğanı rendeleyin. Orta yağlı kıymayı derin bir karıştırma kabına alın.
Yumurta, rendelenmiş kuru soğan, ince bulguru, tuz ve karabiberi de ekledikten sonra köfte harcını yoğurun.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin. Buzdolabında 20 dakika kadar bekletin.
Domates sosu için; kabuğunu soyduğunuz domatesler ve kuru soğanı küp şeklinde doğrayın. Maydanozu incecik kıyın.
Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Küp şeklinde doğranmış kuru soğanları hafif bir renk alana kadar soteleyin.
Rendelenmiş domates ve domates salçasını ekledikten sonra kavurma işlemini sürdürün. Tuz, karabiber ve sıcak suyu da kattıktan sonra sosu 5 dakika kadar kaynatın.
Dolaptan çıkardığınız köfteleri,  sosa bırakın ,üstüne maydanozları da ekledikten sonra sadece bir kez karıştırın.
Domates soslu köfteleri, ısıya dayanıklı bir fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
Son olarak fırından çıkartın ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Bu şekilde de yaklaşık 10 dakika peynir eriyene kadar köfteleri pişirmeye devam edin.
Fırından çıkardığınız kaşarlı köfteleri, uzayıp giden peynire aldanmadan sıcak olarak servis edin,
Not Arzu ederseniz tek kişilik güvec kaplarında yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok: