Kış gelince alışkın olduğumuz seçenekler kısıtlıdır,ama Türk Mutfağının o geniş seçenekleri devreye giriverir hemen,yazdan kurutulan sebzeler imdadımıza yetişiverir hemen,,bende kurutulmuş patlıcan ve biberden etli dolmalarımı hazırladım,umarım işinize yarar.Malum zeytinyağlılıda bir seçenektir,ama pirinç kullanmadığımız için dolmalarımızı bulgurla yapıyoruz,bunu lütfen unutmayalım.
MALZEMELER:
20 adet kuru patlıcan
1 ölçü su
300 gram kuzu kıyması
1 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı domates salçası
2 adet soğan
2 tutam tuz
Limonlu sos için:
1 adet limon suyu
1 adet baş sarımsak( sarımsağı isterseniz azaltabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tutam tuz
Eğer arzu ederseniz limon yerine nar ekşisi kullanabilirsiniz
YOĞURT SOS İÇİN;:
300 gram kuzu kıyması
1 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı domates salçası
2 adet soğan
2 tutam tuz
Limonlu sos için:
1 adet limon suyu
1 adet baş sarımsak( sarımsağı isterseniz azaltabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tutam tuz
Eğer arzu ederseniz limon yerine nar ekşisi kullanabilirsiniz
YOĞURT SOS İÇİN;:
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı kuru nane
YAPILIŞI:
Tencereye sıcak su ekleyip altını yakın, içine kuru patlıcanları ekleyin ve kapağını kapatarak patlıcanlar yumuşayana dek kaynamaya bırakın. Yumuşadıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın.
1 tatlı kaşığı kuru nane
YAPILIŞI:
Tencereye sıcak su ekleyip altını yakın, içine kuru patlıcanları ekleyin ve kapağını kapatarak patlıcanlar yumuşayana dek kaynamaya bırakın. Yumuşadıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın.
Kıymayı ayrı bir kaseye koyup üzerine bulgur ve salçayı ekleyin.Soğanların kabuklarını soyup küçük küplere doğrayın ve kıymaya ilave edin.Kıymayı elinizle yoğurarak iyice karıştırın, tuzu ilave edip son bir kez daha yoğurun.
Kuru patlıcanları sudan alın ve hazırlanan iç harç ile doldurun.İçi doldurulmuş patlıcanları tencerenin içine dizin.
Limonun suyunu sıkıp bir kaseye dökün.Sarımsakları hafifçe ezerek kabuklarını soyun ve dişe gelecek şekilde doğrayın.Doğranan sarımsakları, kuru naneyi, zeytinyağını ve tuzu kasedeki limon suyuna ekleyip güzelce karıştırın.
Patlıcanların bulunduğu tencereyi ocağa koyup altını yakın, üzerine patlıcanların seviyesine gelecek kadar sıcak su ekleyin, limonlu karışımı da dökün ve tencerenin kapağını kapatıp fokurdayana kadar yüksek ateşte, fokurdadıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin.
Ayrı bir kasenin içine yoğurdu ve kuru naneyi koyup karıştırın.
Pişen patlıcanları servis tabağına ,yanında yoğurt sos ile servis edin.
Kuru patlıcanları sudan alın ve hazırlanan iç harç ile doldurun.İçi doldurulmuş patlıcanları tencerenin içine dizin.
Limonun suyunu sıkıp bir kaseye dökün.Sarımsakları hafifçe ezerek kabuklarını soyun ve dişe gelecek şekilde doğrayın.Doğranan sarımsakları, kuru naneyi, zeytinyağını ve tuzu kasedeki limon suyuna ekleyip güzelce karıştırın.
Patlıcanların bulunduğu tencereyi ocağa koyup altını yakın, üzerine patlıcanların seviyesine gelecek kadar sıcak su ekleyin, limonlu karışımı da dökün ve tencerenin kapağını kapatıp fokurdayana kadar yüksek ateşte, fokurdadıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin.
Ayrı bir kasenin içine yoğurdu ve kuru naneyi koyup karıştırın.
Pişen patlıcanları servis tabağına ,yanında yoğurt sos ile servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder